آموزش ترکی قشقایی- در قصابی یا خرید دام
در قصابی یا در خرید دام زنده:
اوقلاق وارینگ؟ بزغاله (کهره) داری
قوزو وارینگ؟ بره داری
گچچی وارینگ؟ بز داری
قویون وارینگ؟ گوسفند (میش) داری
اؤرکگ: نَر
دیشئ: ماده
اؤرکگ اوقلاق وارینگ؟ بزغاله (کهره) نر داری
اورکلگ قوزو وارینگ؟ بره نر داری
دیشی اوقلاق وارینگ؟ بزغاله ماده داری
دیشی قوزو وارینگ؟ بره ماده داری
قؤچ: قوچ
کولار: بز ماده جوان
کولارینگ نئچه کیله چیخیر: بزت چند کیلو در میا
چَبِش: بز نر جوان (چپش)
چبشینگ نئچه کیله چیخیر: چپشت چند کیلو در میا
پازان: بز نر مسن (پازن)
پازان اته اورکگ اورکگ ایس وریر: گوشت پازن نر نر بو میده (گوشت پازن به دلیل رسیدن به سن بلوغ و ترشحات و هورمونهای خاص بدنش، بو و مزه خاصی میده که اغلب مورد پسند نیست)
چوبان گنده ویل ادده گدده: چوپان دوباره رها کرد رفت
قصاب: قصاب
هارا گدیرنگ: کجا میری
گدیرم قصابیه اَت آلام: میرم قصابی گوشت بگیرم
اَت: گوشت
قئرمزه اَت: گوشت قرمز
آق ات: گوشت سفید
کَلَه پاچَه نئچیه: کاه پاچه چنده
باشو قئچه ارودیرنگ: سر و پا را تمیز میکنی؟
کیلیسه نئچیه: کیلو چند
چوخ گیران وریر: خیلی گران میده
آرزان وریر: ارزان میده
جیگر نئچیه: جگر چند
سیمیگله اَت: گوشت با استخوان
سیمیگ سوز: بدون استخوان
درره: زنده
اوله: مرده (ذبح شده)
درره کیلیسه نچیه: زنده کیلویی چند
قارون قوورمَه: در گذشته و البته بیشتر در (فصول سرد) عشایر پس از ذبح حیوان حلال گوشت و خرد کردن و پختن آن همراه با چربی زیاد، گوشت پخته شده را داغ داغ درون شکمبه پاک شده میریختند و سر شکمبه را با سیخ داغ کرده و می بستند تا هوا وارد آن نشود و بعد از چند روز از آن استفاده میکردند. این عمل موجب ماندگاری بیشتر گوشت میشده تا عشایر به خصوص در حین سفر که دسترسی کمتری به غذا دارند و یا وقت کافی ندارند، بتوانند از گوشت در حین سفر استفاده کنند. این عمل شبیه پاستوریزه کردن های امروزی است.
@Qashqaeidili
@bachantourism
Bachantourism.blog.ir