آموزش ترکی قشقایی- غذاهای سنتی- اَتلی دمپَر
🍖غذاهای سنتی ایل قشقایی-اَتلئ دمپَز
اَت: گوشت
اَتلئ: گوشت دار
دَمپَز: دمپخت
بیشیرمَگ: پختن
دَم چَکمَگ: دم کشیدن
دَم چَکَه: دم بکشه
بیشَه: بپزه
قئزاردمَگ: سرخ کردن
قئزارَه: سرخ بشه
قرشتئرمَگ: قاطی کردن
یاق: روغن
سیمیگ: استخوان
سیمیگله: با استخون
سیمیگ سوز: بدون استخون
دوممَله: دمبه دار
یاقله: روغن دار- پر روغن
یاق سوز: بدون روغن
سوغان: پیاز
دؤگؤ (دؤیؤ): برنج، پلو
سارئ دارمان: درمان زرد(زرد چوبه)
قازان: دیگ، قابلمه
اوت: آتش
قَینَمَگ: جوشیدَن
قَینَدمَگ: جوشاندن
اوتدَه بیشیرمَگ: در آتش پختن
دوممَه یاقه: روغن دنبه
قویروق: دم، دنبه
دوممَی آتیرگ قازانَه
دنبه رو میندازیم تو قابلمه
قوییرگ یاقَه دؤشَه
میذاریم روغن بیفته
سیمیگله یا سیمیگ سؤز اَته آتیرَگ ایچینَه
گوشت با استخون یا بدون استخون میندازیم داخلش
قوییرَگ قیزارَه
میذاریم سرخ بشه
قیزارَندَن سورا سوغانه قرشتریرَگ
بعد سرخ شدن، پیاز رو مخلوط میکنیم
باشاریرَگ سارئ درمان، گورجَه، ساس و قورو شیوید توکَگ اوسسونَه یا یو
میتونیم زردچوبه، گوجه، رب گوجه و شوید خشک بریزیم روش یا نه (به سلیقه و ذائقه)
اونان سورا قَینَله سو توکیرَگ اوسسنه
بعد اون آب جوشیده میریزیم روش
و قوییرَگ تا بیشَه و سویو آز اُلَه
میذاریم بپزه تا آبش کم بشه
ایننه دؤگؤی توکیرگ ایچنَه (قرشتیریرَگ)
حالا برنج رو میریزم داخلش (مخلوط میکنیم)
قوییرگ سویو آز اولَه و قورویَه
میذاریم آبش کم بشه و خشک بشه
ایننه قابلمَه باشونه قوییرگ اوسسونَه تا دَم چَکَه
حالا سر قابلمه رو میذاریم روش تا دم بکشه
بیشَننَن سورا بو یمَله داها یمَله اولیر
بعد پختن این غذا دیگه خوردنی میشه
اَلِنن یِیَنگ بیر داها کیف وریر
با دست بخوری یه کیف دیگه میده
آموزش ترکی قشقایی در ایتا
@Qashqaeidili