شرکت تعاونی باچان گشت

گروه گردشگری و بوم گردی باچان‌گشت (bachantourism@)

گروه گردشگری و بوم گردی باچان‌گشت (bachantourism@)

شرکت تعاونی باچان گشت

محمدرضا قهرمانی هستم. دانش آموخته کارشناسی ارشد زمین شناسی گرایش آب شناسی از عشایر ایل قشقایی و ساکن استان فارس(شهرستانهای شیراز و فراشبند). از آنجا که گردشگری و صنایع و فعالیت‌های وابسته این ظرفیت را دارد که باعث رونق اقتصادی روستاها بشه، بومگردی و ژئوتوریسم را پیشه کردم. در ادامه به معرفی روستای ابا و اجدادی و گرمسیری ما پرداخته شده است.
روستای باچان یا باچون، روستایی تاریخی عشایری و گردشگری، از توابع شهرستان فراشبند در استان فارس و در مسیر میراث جهانی ساسانی (فیروزآباد-فراشبند-کازرون) که از دیرباز مورد توجه بوده است. امامزاده آقا میر احمد(ع)، نخلستان زیبا، چشمه و تونل‌قنات تاریخی برم فرهاد، استخراج نمک از کوه نمک باچون، محدوده تاریخی چاربازار، چشمه‌های پرآب، غارها و عشایر خونگرم منطقه از جمله پدیده‌ها و شاخصه‌های گردشگری این روستای تاریخی است. در کشور عزیزمان ایران، روستاهایی همچون باچون، فراوانند. گروه گردشگری باچان توریسم سعی دارد در شناساندن نقاط زیبا و بکر کشور برای مقاصد گردشگری قدم بردارد و در این راه به همکاری دوستان، نیازمند است. گرچه تخصص اصلی مدیر گروه ژئوتوریسم است و اغلب مطالب، در این زمینه ارائه خواهد گردید؛ اما به دلیل زندگی در محیط عشایری ایل قشقایی، و عجین بودن زندگی عشایری با طبیعت، گردشگری عشایری نیز از ابعاد اصلی فعالیت این گروه است و تورها به صورت توام عشایری و طبیعت گردی خواهد بود.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین نظرات و پیشنهادات
نویسندگان و همکاران
پیوندهای روزانه

آموزش ترکی قشقایی- غذاهای سنتی- اَتلی دمپَر

چهارشنبه, ۲۰ شهریور ۱۴۰۴، ۰۹:۳۰ ب.ظ

🍖غذاهای سنتی ایل قشقایی-اَتلئ دمپَز

اَت: گوشت

اَتلئ: گوشت دار

دَمپَز: دمپخت

بیشیرمَگ: پختن

دَم چَکمَگ: دم کشیدن

دَم چَکَه: دم بکشه

بیشَه: بپزه

قئزاردمَگ: سرخ کردن

قئزارَه: سرخ بشه

قرشتئرمَگ: قاطی کردن

یاق: روغن

سیمیگ: استخوان 

سیمیگله: با استخون 

سیمیگ سوز: بدون استخون

دوممَله: دمبه دار

یاقله: روغن دار- پر روغن

یاق سوز: بدون روغن

سوغان: پیاز

دؤگؤ (دؤیؤ): برنج، پلو

سارئ دارمان: درمان زرد(زرد چوبه) 

قازان: دیگ، قابلمه

اوت: آتش 

قَینَمَگ: جوشیدَن

قَینَدمَگ: جوشاندن

اوتدَه بیشیرمَگ: در آتش پختن

دوممَه یاقه: روغن دنبه

قویروق: دم، دنبه

دوممَی آتیرگ قازانَه

دنبه رو میندازیم تو قابلمه

قوییرگ یاقَه دؤشَه

میذاریم روغن بیفته

سیمیگله یا سیمیگ سؤز اَته آتیرَگ ایچینَه

گوشت با استخون یا بدون استخون میندازیم داخلش

قوییرَگ قیزارَه

میذاریم سرخ بشه

قیزارَندَن سورا سوغانه قرشتریرَگ

بعد سرخ شدن، پیاز رو مخلوط میکنیم

باشاریرَگ سارئ درمان، گورجَه، ساس و قورو شیوید توکَگ اوسسونَه یا یو

میتونیم زردچوبه، گوجه، رب گوجه و شوید خشک بریزیم روش یا نه (به سلیقه و ذائقه) 

اونان سورا قَینَله سو توکیرَگ اوسسنه

بعد اون آب جوشیده میریزیم روش 

و قوییرَگ تا بیشَه و سویو آز اُلَه

میذاریم بپزه تا آبش کم بشه

ایننه دؤگؤی توکیرگ ایچنَه (قرشتیریرَگ)

حالا برنج رو میریزم داخلش (مخلوط میکنیم) 

قوییرگ سویو آز اولَه و قورویَه

میذاریم آبش کم بشه و خشک بشه

ایننه قابلمَه باشونه قوییرگ اوسسونَه تا دَم چَکَه

حالا سر قابلمه رو میذاریم روش تا دم بکشه

بیشَننَن سورا بو یمَله داها یمَله اولیر

بعد پختن این غذا دیگه خوردنی میشه

اَلِنن یِیَنگ بیر داها کیف وریر

با دست بخوری یه کیف دیگه میده

 

آموزش ترکی قشقایی در ایتا

@Qashqaeidili

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۴/۰۶/۲۰
محمدرضا قهرمانی

آموزش

غذا

غذای حلال

قشقایی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر و پیشنهاد

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی